Brandskyddsföreningen önskar god jul och gott nytt år!

0

Posted by Brolin | Posted in Medlemsinlägg | Posted on 22-12-2015

Brandskyddsföreningen
Det brinner i 17 hem varje dag och under december brinner det som mest i våra bostäder. Det beror många gånger på de levande ljusen och de glömda spisarna. Det finns några enkla sätt att undvika bränder. Framför allt vill vi tipsa om 3 saker som du bör ha i ditt hem för att kunna fira en god och brandsäker jul. Kanske det kan bli den bästa julklappen i år?

Pulverslackare-liten.jpg

Pulversläckare

För hemmet, villan, fritidshuset och kontoret rekommenderar vi en pulversläckare på minst 6 kg. Hur effektiv släckaren är anges av en sifferkod. Ju högre effektklass (siffra) desto effektivare släckare. Vi rekommenderar lägsta effektivitetsklass 43A 233BC. Om du har en stor bostad eller en bostad i flera plan kan det vara bra att ha flera släckare. Placera gärna släckarna på en synlig plats i anslutning till entréer eller andra utgångar.
Läs mer om handbrandsläckare här

Brandvarnare-liten.jpg

Brandvarnare

Du bör ha en brandvarnare på varje våningsplan i din bostad. En brandvarnare bör placeras i eller intill sovrum, nära köket och där trappan mynnar till den övre våningen. Alla brandvarnare som får säljas i Sverige måste uppfylla en fastställd internationell teknisk standard och vara CE-märkta. Testa brandvarnaren, genom att trycka på testknappen, minst en gång i månaden samt efter längre bortavaro.
Läs mer om brandvarnare här

brandfilt-liten.jpg

Brandfilt

En brandfilt är ett bra komplement till en handbrandsläckare. Den kan med fördel användas för att dämpa en brand eller släcka brand i kläder eller i kokkärl.
Läs mer om brandfilt hä


Nu tändas tusen juleljus…

Under den mörka delen av året är det mysigt att tända levande ljus. Tänk på:
– att använda ljusstakar i material som inte kan börja brinna, till exempel smide, keramik, sten eller liknande
– att dekorera din ljusstake med icke brännbart material
– att se till att ljusen står stadigt
– att aldrig lämna levande ljus utan uppsikt.

Läs mer om levande ljus


Vi komma, vi komma från Pepparkakeland…

I juletid tillbringar vi mycket tid vid spisen. Spisbränder är en av de vanligaste orsaker till brand i hemmet. Hur försiktig du än är kan olyckan vara framme. Tänk på:
– att rengöra spisfläkten från fett och smuts
– att alltid ha ett lock i närheten så att du snabbt kan kväva elden om fettet i grytan börjar brinna
– att ha uppsikt över spis och ugn när du tillagar mat på hög värme.

Läs mer om brandsäkra tips i köket

 

Granen står så grön och grann i stugan…

En torr gran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med till exempel en ljuslåga eller ett tomtebloss. Varje år inträffar ett antal bränder där julgranen fattar eld och i många fall blir det stora skador. Men det finns saker du kan göra för att skydda dig och slippa städa så mycket barr.

Ta del av våra tips

 

Happy new year!

Snart är nyårsafton här! Glitter och glamour, ljus, tomtebloss, raketer och fyrverkerier. Det finns över 1 000 godkända fyrverkeripjäser att välja bland. Kul och festligt, men de måste hanteras med varsamhet. För att minska olycksrisken, följ alltid anvisningarna som medföljer fyrverkeripjäserna.

Läs våra goda råd om fyrverkerier

 
 

En riktigt god och brandsäker jul och nyår önskar
vi på Brandskyddsföreningen! 

Detta meddelande är skickat till dig på adressen johan.lofdahl@vattenfall.com.
WEBB E-POST FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
AVPRENUMERERA

Comments are closed.